Sådan får du mest ud af din hjemmearbejdsplads

Den gode hjemmearbejdsplads har igennem flere år vundet mere og mere terræn hos den almene dansker. Ikke nok med, at digitaliseringen sørger for at flytte meget af arbejdet over på computeren, men også udbredelsen af højhastighedsinternet; fiberbredbånd og hurtigere mobilnetværk har givet hjemmearbejdspladsen bedre kår.

Man kan sige, at den største faktor ift. udbredelsen af hjemmearbejdspladsen har været Covid-19, som for alvor har gjort det nødvendigt for den almindelige dansker at kunne varetage sit arbejde fra sin hastigt indrettede hjemmearbejdsplads.

Hvad skal jeg bruge til min hjemmearbejdsplads?

Helt basalt behøver hjemmearbejdspladsen ikke bestå af meget mere end en stol, et bord, en hjemmecomputer og en internetopkobling. Men jo flere af disse dele du prioriterer, jo bedre vilkår giver du dig selv – både på den korte bane og den lange bane.

Hvordan indretter jeg min hjemmearbejdsplads?

Start med at gå efter en god plads; en god placering og gerne et sted, som er uforstyrret. Hvis du skal have den optimale placering af din hjemmearbejdsplads, skal du prioritere, at du sidder et sted, hvor der er:

  • God akustik
  • Nok plads
  • Benplads
  • God belysning (og gerne naturligt lys)
  • Godt indeklima

Helt konkret betyder det, at du skal gå efter ikke blot at snuppe et hjørne af stuen eller køkkenet, men i stedet skal satse på at få et dedikeret lokale til din hjemmearbejdsplads. Lokalet skal have en fornuftig størrelse, så der er plads til et hæve-/sænkebord, som rent faktisk kan både hæves og sænkes uden komplikationer. Det er også væsentligt mere behageligt at kunne strække sine ben, hvis nødvendigt – og at kunne stå op ved sit bord. At stå op i dele af arbejdsdagen er både sundt for kroppen, men også et behageligt afbræk i de, til tider, trivielle arbejdsdage.

Der skal, helst, være adgang til frisk luft/udluftning i form af vindue og/eller udluftningskanaler. I samme boldgade er det behageligt med naturlig belysning – igen gerne fra et vindue, men derudover er det også godt med en fornuftig belysning. Til kontorarbejde, gælder følgende: ”for kontorarbejde er fx angivet et krav til belysningsstyrken på 500 lux, og den bør ikke blive mindre end 100 lux længst fra arbejdsområdet”[1]

Hvilke møbler skal jeg bruge til min hjemmearbejdsplads?

Først og fremmest skal du have følgende møbler til din hjemmearbejdsplads:

Noget du sidder godt og korrekt i – og noget du sidder godt og korrekt ved = en god kontorstol og et godt skrivebord, som begge optimalt set kan hæves og sænkes. Stolen skal selvfølgelig have en god ergonomi. Den skal være behagelig for dig at sidde i - og for mange er det også optimalt at den har hjul under - og kan rulle. 

Derudover kan du overveje at investere i et underlag, som kan modstå belastningen og evt. hjulenes rullen. Her er det oplagt at kigge på et felt, som dækker det område hvor du sidder og evt. ruller ved bordet, så gulvet ikke får ridser og yderligere slitage. 

Hvilken hardware skal jeg bruge til min hjemmearbejdsplads?

Til den optimale hjemmearbejdsplads kræves det, at din arbejdscomputer selvfølgelig kan trække de programmer, som du anvender i forbindelse med dit arbejde. Desuden giver en bærbar computer mulighed for, at du kan tage din computer med dig og du er ikke begrænset af en fast placering.

Du skal sikkert også kunne gennemføre hjemmemøder over Teams og har derfor også brug for at have lyd og mikrofon. Det er indbygget i de fleste bærbare, men for mange er det en god løsning at tilkøbe et headset, så lyden du modtager og sender er så god som muligt

Du kan give dig selv og dine fingre bedre vilkår med tilkøb af både et godt tastatur og en ergonomisk korrekt mus. Der findes mange forskellige løsninger, og vi anbefaler at researche og selv teste ihærdigt, inden du beslutter dig.

Mange bruger i dag også flere skærme eller endda en stor, som kan inddeles i flere mindre skærme. Overvej hvilket behov du har og tag udgangspunkt i dit nuværende setup på arbejdspladsen. Har du flere skærme her, vil det være en kompromis at nøjes med skærmen på din bærbare.

Internet og telefoni på hjemmearbejdspladsen

Din internetopkobling sikrer dig stabilitet til både din møder, men også til at hente og sende filer og andet frem og tilbage mellem dig og din virksomhed. Gå efter en internetløsning, som både har høj hastighed, men også en god support, så du kan få hjælp, hvis noget driller.

Du opnår den mest sikre løsning, hvis du trækker netkabel til din hjemmearbejdsplads og er koblet direkte på. Det er, uden sammenligning, stadig den mest stabile opkobling du kan få. Men skal du ud i den trådløse verden skal du vælge en router som er godt vurderet af andre og uvilkårlige. Det kan godt betale sig at researche og vælge kritisk, når du vælger trådløs router.

Med en VPN kan du nemt koble til virksomhedens netværk/servere og arbejde nemt på/gemme dine filer samme sted, som når du sidder på kontoret. Andre vælger at fjernstyre deres arbejdscomputer og lade den stå tændt, så de har adgang til den hjemmefra.

Husk i øvrigt, at de fleste også har brug for en eller anden form for telefoni. Få afklaret med din arbejdsplads, hvilken løsning i skal bruge i forbindelse med din hjemmearbejdsplads, så du kan holde arbejds- og privatlivet adskilt. De fleste telefoni-løsninger har i dag en computer-baseret udgave som supplement, så i mange tilfælde kan du måske håndtere arbejdstelefonien via computeren.

[1] https://www.bolius.dk/anbefalede-lys-intensiteter-lux-i-forskellige-boligrum-6727